Vaaralliset aineet puutuotteissa

Kun työskentelet puun kierrätyksen ja uudelleenkäytön parissa, on tärkeää olla tietoinen mahdollisista vaarallisista aineista tuotteissa, joiden parissa työskentelet. Tällä sivulla voitte lukea lisää vaarallisista aineista puutuotteissa, ja sivun alaosassa on kysely, jolla voitte testata tietämystänne aiheesta.

Huomautus: Tämä ei ole täydellinen ohje siitä, miten rakenteiden purkua tai kunnostusta, jotka sisältävät vaarallisia aineita, tulisi suorittaa, vaan se on johdanto joistakin tärkeimmistä asioista, joihin tulee kiinnittää huomiota.

Opettajan opas:

3. Puu_FI.pdf

Missä voit törmätä haitallisiin aineisiin?

Kun työskentelet vanhan puutavaran parissa purkutyön tai remontoinnin yhteydessä, sinun tulee tietää, että vanhoissa rakennusmateriaaleissa voi olla ympäristölle ja terveydelle haitallisia aineita. Saatat törmätä niihin, kun vaihdat ovia ja ikkunoita, asennat uusia lattioita tai hiot vanhoja, poistat tapettia tai maalia, remontoit kylpyhuoneita ja keittiöitä tai teet talonlaajennuksia.

Puutuotteet voivat olla pintakäsitelty maalilla, lakalla ja liimalla, jotka sisältävät vaarallisia aineita. Tai puu voi olla kyllästetty haitallisilla aineilla.

Puu voi myös sisältää ympäröivistä materiaaleista imeytyneitä vaarallisia aineita. Esimerkiksi vanhojen ikkunoiden saumojen kemikaalit voivat tunkeutua puuhun. Alla on kolme esimerkkiä, joista voit lukea lisää:

1. Puhdas puu

Puhdasta puuta voi esiintyä rakentamisessa rakennuspuuna, erityisesti vanhemmissa asuintaloissa, kuten kerrostalojen välipohjissa tai kattorakenteissa.

2. Pintakäsitelty puu

Pintakäsiteltyä puuta löytyy yleensä ovista, ikkunoista, keittiökaapeista ja puulattioista. Pintakäsitelty puu ei välttämättä sovi uudelleenkäyttöön. Maali voi esimerkiksi sisältää raskasmetalleja ja PCB:tä. Rakennuksissa, joissa on käytetty ikkunoita vuosien 1950 ja 1977 välillä, tulisi kiinnittää huomiota siihen, että ikkunoiden saumoissa voi olla PCB:tä, joka voi saastuttaa ikkunarungon.

Tämä on myös syy siihen, että ikkunoiden puusta on tehtävä PCB:n ja muiden asiaankuuluvien ympäristölle vaarallisten aineiden kartoitus ennen niiden kanssa työskentelyä.

3. Painekäsitelty puu

Aiemmin erityisesti kromia, arseenia ja kreosoottia on käytetty puun kyllästämiseen, ja edelleen on mahdollista löytää puuta, joka on käsitelty näillä aineilla. Nykyään kyllästämiseen käytetään kuparia, booria ja joukkoa orgaanisia aineita käytetään.

Painekyllästetty puu voi olla vihertävää, koska se sisältää kuparia, mutta se voi myös olla väritöntä. Sää voi myös muuttaa puun ulkonäköä harmaaksi. Usein puu on kyllästämisen jälkeen on maalattu, mikä tekee vaikeaksi erottaa sitä ja maalaamatonta puuta, joka ei ole painekyllästetty. Käsiteltyä puuta on ensisijaisesti ulkokäytössä. 

 Uudellenkäytettävä puutavara ja mahdolliset ongelmat

  • Sisämaaleilla maalattu puu: Maali voi sisältää haitallisia aineita kuten lyijyä ja muita raskasmetalleja.
  • Vaneri, lastulevyt: Nämä materiaalit voivat sisältää liimaa ja kemikaaleja, jotka tekevät uudellenkäytöstä hankalaa.
  • Puulavat, laudat, puulattiat, karmit: Voidaan uudellenkäyttää asianmukaisella käsittelyllä ja poistamalla mahdolliset haitalliset aineet, kuten maali. On tärkeää tuntea puun historia, ja haitallisten aineiden riskit sen kanssa työskennellessä.
  • Puukalusteet, massiivipuukeittiöt: Voidaan uudellenkäyttää, mutta jos puuta on käsitelty tai kyllästetty, se voi aiheuttaa ongelmia kierrätysprosessille.
  • Lastulevykeittiökalusteet: Nämä voivat olla ongelmallisia liiman ja kemikaalien vuoksi, jotka on käytetty tuotannossa.
  • Kyllästetty puu: Sisältää usein myrkyllisiä aineita kuten raskasmetalleja tai kemikaaleja, mikä tekee uudellenkäytöstä vaikeaa ja mahdollisesti vaarallista.
  • Ulkomaalilla maalattu puu, kalusteet/sohvat kankaalla tai vaahtomuovilla: Nämä voivat sisältää haitallisia aineita tai vaikeasti kierrätettäviä materiaaleja kuten liimaa, maalia tai käsittelyä kangasta.

Mitkä ovat haitallisia aineita puumateriaaleissa?

Puun kanssa työskennellessä on tärkeää olla tietoinen haitallisista aineista. Tässä esitellään kahdeksan erilaista ainetta, jotka ovat haitallisia, ja on tärkeää, että tunnet ne välttääksesi oman tai muiden altistumisen niille, kun työskentelet puun kierrätyksen ja uudelleenkäytön parissa. Kuinka monta ainetta tunnet jo entuudestaan?

1. PCB

PCB tarkoittaa polykloorattuja bifenyylejä ja on orgaaninen ympäristömyrkky. On olemassa 209 erilaista PCB-yhdistettä. PCB:tä esiintyy erityisesti saumoissa, lämpöikkunoissa, LED-valoissa sekä kestävissä pinnoissa ja lattiamateriaaleissa rakennuksissa, jotka on rakennettu tai remontoitu vuosien 1950 ja 1977 välillä.

Lisäksi PCB:tä on käytetty kondensaattoreissa ja muuntajissa vuoteen 1986 asti. PCB:n käyttö on nykyään kiellettyä. Kielto on ollut voimassa rakennusmateriaaleissa vuodesta 1977 ja kaikissa muissa yhteyksissä vuodesta 1986. PCB on pysyvä orgaaninen ympäristömyrkky.

Miksi PCB-yhdisteet ovat vaarallisia? PCB voi vahingoittaa lisääntymiskykyä, immuunijärjestelmää ja maksaa, samalla kun se on hormonitoimintaa häiritsevä aine. PCB-yhdisteiden epäillään myös olevan syöpää aiheuttavia. Luonnossa aineet kertyvät ja hajoavat hitaasti. PCB voi levitä rakennusjätteestä ympäristöön, jos sitä ei tuhota. Tällä tavalla se voi kertyä ravintoketjussa.

2. Asbesti

Asbesti koostuu mineraaleista, jotka voivat jakautua kuiduiksi. Asbestia on käytetty laajasti rakentamisessa ennen vuotta 1990, jolloin sen käytölle tuli lopullinen kielto. Asbestia on käytetty monissa rakennusmateriaaleissa, kuten esimerkiksi sisäverhouslevyissä tai kylpyhuoneiden kaakaleissa (laasti). 

Asbestijätteen käsittelyn yhteydessä voi syntyä pölyä, joka sisältää kuituja, jotka voivat kerääntyä keuhkoihin. Pöly voi olla niin hienojakoista, ettei sitä voi nähdä paljaalla silmällä. Asbestikuitujen hengittäminen voi aiheuttaa keuhko- ja keuhkopussisyöpää sekä asbestoosiksi tunnetun kroonisen keuhkosairauden.

Miksi asbesti on vaarallista?

Asbesti, joka poistetaan, on jätettä eikä sitä saa kierrättää tai uusiokäyttää. Käsittelyssä on noudatettava vaarallisen jätteen sääntöjä, ellei se ole pölyävä.

3. Lyijy ja muut raskasmetallit

Monissa kodeissa maaleissa esiintyy raskasmetalleja. Erityisesti lyijyä käytettiin maaleissa pitkään, jopa vuoteen 2000 saakka. Lyijypitoisia maaleja käytettiin usein puumateriaaleihin rakenteissa, estämään kosteutta ja tekemään materiaaleista kestävämpiä.

Jos hiot tai poltat pintoja, jotka on maalattu lyijypitoisilla maaleilla, vapautuvat raskasmetallit ilmaan pölynä tai kaasuna. Tämä aiheuttaa riskin sille, että sinä ja muut hengitätte niitä ja vahingoitatte terveyttänne. 

Miksi lyijy ja raskasmetallit ovat vaarallisia?

Lyijy vaikuttaa hermostoon ja lapset ovat erityisen herkkiä sille. Lyijy on myrkyllistä vesi- ja maaeliöille ja kertyy sekä luontoon ja ihmisiin. Lyijy voi levitä ympäristöön, jos esimerkiksi lyijyä sisältävää maalia ei poisteta rakennusjätteestä ennen sen murskaamista. Tämän seurauksena se voi kertyä ravintoketjussa.

4. Arseeni

Arseeni on alkuaine, jonka kemiallinen merkki on As. Arseeni voi esiintyä useissa eri muodoissa, kuten esimerkiksi As(III) ja As(V). Arseenia on käytetty muun muassa puunsuoja-aineissa ja maaleissa. Arseenin käytön vähentäminen puusuoja-aineissa alkoi noin vuonna 1990.

Arseni voi levitä ympäristöön, jos arsenia sisältävää maalia ei poisteta rakennusjätteestä ennen sen murskaamista. Tämän seurauksena se voi kertyä ravintoketjussa. Painekyllästetty puu, joka sisältää arseenia, luokitellaan lähtökohtaisesti vaaralliseksi jätteeksi, ellet analyysit osoita, että määrä on vaarallisen jätteen rajojen alapuolella. 

Miksi arseni on vaarallista?

Arseni on myrkyllistä ihmisille, ja sillä on sekä akuutteja että kroonisia vaikutuksia. Se voi aiheuttaa esimerkiksi ihon, hermojen, maksan ja ruoansulatuskanavan vaurioita. Lisäksi aine on syöpää aiheuttavaa.

5. Kupari

Kupari on metalli, jonka kemiallinen merkki on Cu. Sitä käytetään esimerkiksi kattopelleissä ja julkisivuissa, putkissa, sekä sähkökaapeleissa. Sitä voidaan käyttää puunsuoja-aineena . Kuparia on myös käytetty maaleissa.

Kupari voi levitä ympäristöön, jos kuparia sisältävää maalia ei poisteta rakennusjätteestä ennen sen murskaamista. Tämän seurauksena se voi kertyä ravintoketjussa.

Miksi kupari on vaarallista?

Kupari ei ole hyväksi ympäristölle. Jotkin kupariyhdisteet ovat myrkyllisiä vesieläimille. Kupari voi estää kasvien kasvua.

6. Klooratut parafiinit

Klooratut parafiinit ovat haitallisia aineita ja niitä esiintyy lyhytketjuisina (SCCP), keskipitkäketjuisina (MCCP) ja pitkäketjuisina muotoina. Kloorattuja parafiineja on käytetty esimerkiksi saumamassoissa, ja kun PCB:n käyttö kiellettiin 1970-luvulla, lisääntyi kloorattujen parafiinien käyttö. Euroopassa aloitettiin niiden käytön vaiheittainen vähentäminen vuonna 2002.

Klooriparafiinien käyttö juontaa juurensa 1950-luvulle ja todennäköisesti vieläkin kauemmas. Lyhytketjuisten klooriparafiinien (SCCP) tuotanto, markkinointi ja käyttö ovat olleet yleisesti kiellettyjä EU:ssa vuodesta 2012 lähtien. Klooriparafiinit ovat pysyviä orgaanisia ympäristömyrkkyjä ja ne kuuluvat Euroopan POP-asetuksen piiriin. Vuonna 2015 POP-asetuksessa asetettiin SCCP:lle raja-arvot, mikä tarkoittaa, että jätteet, joissa pitoisuus on yli 10.000 mg/kg, on käsiteltävä niin, että aine tuhoutuu.

Miksi klooriparafiinit ovat vaarallisia?

Klooriparafiinit voivat olla potentiaalisesti hormonihäiritsijöitä, ja SCCP:tä epäillään syöpää aiheuttaviksi. Ne ovat lisäksi myrkyllisiä vesiympäristölle. Klooriparafiinit voivat levitä ympäristöön, jos niitä ei poisteta jätteestä. Tämän seurauksena ne voivat kertyä ravintoketjussa, ja sitä kautta ihmiset voivat altistua aineelle.

7. Formaldehydi

Formaldehydilla kemiallinen kaava on HCHO. Huoneenlämpötilassa aine esiintyy kaasumaisessa muodossa. AInetta on yhdessä muiden kemikaalien kanssa käytetty liimanaan, esimerkiksi vanerissa ja lastulevyissä. Formaldehydin vesiliuosta, käytetään desinfiointiin tai biologisten näytteiden säilöntään. Formaldehydiä voi rakennuksissa esiintyä esimerkiksi liimoissa ja lakassa.

Lisäksi sitä voidaan käyttää puupohjaisissa levyissä, kuten vanerissa ja lastulevyissä, joita käytetään rakentamisessa, kalusteissa ja sisustuksessa. Sideaine mineraalivillatuotteissa (kuten eristeissä ja akustiikkakatoissa) voi myös vapauttaa formaldehydiä.

Formaldehydi voi haihtua sisäilmaan puupohjaisista levyistä ja happoa kovettavasta lakasta. Kuitenkin lastulevyjen, vanerin ja vastaavien levyjen, jotka on valmistettu vuoden 1983 jälkeen, ei yleensä odoteta vapauttavan formaldehydiä ongelmallisissa pitoisuuksissa. Formaldehydiä ei yleensä sisällytetä ympäristökartoituksiin. Materiaalien kierrätyksen ja uudelleenkäytön yhteydessä on kuitenkin syytä huomata, että formaldehydille on sääntelyä, mikä edellyttää huolellisuutta kierrätettävien ja uudelleenkäytettävien materiaalien suhteen, jotta varmistetaan, etteivät ne sisällä tai vapauta formaldehydiä.

Miksi formaldehydi on vaarallista?

Liian suuret formaldehydipitoisuudet voivat ärsyttää silmiä ja hengitysteitä. Pitkäaikainen altistuminen voi johtaa hengitysteiden syöpään.

8. PFAS

PFAS-yhdisteet ovat yhteistermi perfluorialkyyli- ja polyfluorialkyyliyhdisteiden ryhmälle. Erilaisia PFAS-yhdistettä on tunnistettu jopa 12 000. PFAS-yhdisteet  ovat ihmisperäisiä ja niillä on ominaisuuksia, jotka saavat ne hylkimään vettä ja rasvaa; monet niistä ovat myös pinta-aktiivisia aineita. Näiden ominaisuuksien ansiosta niitä käytetään laajasti ja lisätään tuotteisiin, kuten maaliin ja lakkoihin. Aineiden laaja käyttö johtaa siihen, että PFAS-yhdisteitä löytyy laajalti ympäristöstämme. 

Miksi PFAS-yhdisteet ovat vaarallisia?

Vaikka PFAS on nimi suurelle määrälle yhdisteitä, suurimmalle osalle yhdisteistä pätee, että ne ovat huonosti hajoavia ja voivat kertyä kasveihin, eläimiin ja ihmisiin. Lisäksi ne voivat liikkua vesieliöissä. Yhdisteryhmällä on myös vaihteleva vaikutus ihmisten terveyteen. Jotkut yhdisteet voivat olla haitallisia lisääntymiselle, aiheuttaa syöpää tai olla epäiltyjä syövän aiheuttajia ja ne voivat vaurioittaa elimiä sekä vahingoittaa silmiä ja ihoa.

 

 

Ei ole tehty erityisiä tutkimuksia siitä, missä PFAS:ia rakennuksissa esiintyy . Koska rakennuksissa ei ole tehty järjestelmällistä PFAS-kartoitusta ennen purkamista ja remontointia, niiden esiintymisestä ei ole paljon tietoa. Eurofins-analyysilaboratorio tutki vuonna 2022, 25 maalinäyttettä, sekä näytteitä betonista, lasitetuista laatoista, linoleumista ja tapetista. He havaitsivat, että 25 maalinäytteestä 23:stä ylitti PFAS-4:n maaperän laatukriteerin. PFASia löytyi myös joistakin tapeteista ja linoleuminäytteistä.
 
 

Miten haitalliset aineet löydetään?

Haitta-ainekartoitus

Purettavaa ja remontoitavaa rakennusta koskevaan haitta-ainekartoitus on useimmissa maissa velvollisuus. Rakennuksen haitta-ainekartoituksen tarkoituksena on paikallistaa ja kartoittaa ympäristölle haitalliset aineet, jotta työntekijät voivat suunnitella työympäristön ja tarvittavat suojavarusteet haitta-aineiden mukaan. 

Käytännössä haitta-ainekartoitus toteutetaan ottamalla näytteitä tietyistä rakennusmateriaaleista, joiden tiedetään voivan sisältää ympäristölle haitallisia aineita. Kun näytteet on otettu, ne lähetetään analysoitaviksi laboratorioon. Tämän jälkeen materiaalit luokitellaan joko haitalliseksi tai ei haitalliseksi voimassa olevien sääntöjen mukaisesti.

Lisäksi ympäristökartoituksen tarkoituksena on, että ympäristölle vaaralliset aineet voidaan lajitella ja käsitellä valvotuissa olosuhteissa, jotta ne eivät päädy luontoon purku- tai remonttitöiden materiaalien kierrätyksen kautta.

Purkumateriaaliselvitys

Resurssikartoitus viittaa yksityiskohtaiseen rakennuksen tarkastukseen, jonka tarkoituksena on kartoittaa saatavilla olevat resurssit ennen purkamista tai remonttia. Kartoitus tarjoaa yksityiskohtaisen katsauksen materiaalien sisältöön, jotka soveltuvat uudelleenkäyttöön, kierrätykseen ja materiaalien hyödyntämiseen.

Resurssikartoituksen käyttökelpoisuuden kannalta on ratkaisevan tärkeää, että se suoritetaan hankkeen alussa yhdistettynä tai jatkeena rakennuksen ympäristökartoitukseen. Ympäristökartoituksessa saatujen tietojen haitallisista aineista on tärkeä tekijä arvioitaessa, voivatko saatavilla olevat materiaalit toimia resurssina vai onko ne käsiteltävä saastuneena tai vaarallisena jätteenä. Nämä kartoitukset muodostavat perustan seuraaville purkuprosessin suunnittelulle ja kuvaukselle.

Materiaalipassi

Materiaalipassi on kuin henkilöllisyystodistus tai tuotetiedote rakennusmateriaaleille. Materiaalipassi voi olla tärkeä varmistettaessa, että haitalliset aineet materiaaleissa tunnistetaan ja käsitellään asianmukaisesti koko niiden elinkaaren ajan. Se voi dokumentoida ja tiedottaa tiettyjen haitallisten aineiden olemassaolosta ja niiden vaikutuksesta ympäristöön ja terveyteen, mikä on tärkeää vastuullisen puumateriaalien kierrätyksen ja uudelleenkäytön varmistamiseksi.

Mihin uudellenkäytettyä puuta voidaan käyttää?

Nykyään suuri osa rakennuspuujätteestä poltetaan energianlähteenä lämmittämään kotitalouksia. Olisi kuitenkin parempi ympäristön kannalta, jos käyttäisimme enemmän puuta uudelleen. Mutta mihin puuta sitten voidaan käyttää?

Uudellenkäytettävät puutuotteet

Kaikki rakennuspuu, joka ei ole vaurioitunut eikä sisällä haitallisia aineita, voidaan käyttää uudelleen. Esimerkiksi vanhat kattopalkit voidaan käyttää uusina palkkeina vajassa tai autotallissa. Käytetyt lattialaudat, joissa ei ole lakkaa eikä haitallisia aineita, voidaan uudellenkäyttää uuden rakennuksen lattiamateriaalina. Käytetyt ovet ja ikkunat, joissa ei ole haitallisia aineita, voidaan myös kierrättää. Laudat, levyt ja rimat voidaan kierrättää huonekaluiksi, päällysteiksi ja sisustukseen.

Kierrätettävät puutavaratuotteet

Laudat, palkit, listat, vanerilevyt, keittiökaapit, laminaattilevyt ja rimat,voidaan kaikki kierrättää uusissa tuotteissa. Useimmat puumateriaalit voidaan käyttää uusissa vanerilevyissä kun taas esim. palkit voidaan käyttää yhdessä uuden puun kanssa uusien liimapuupalkkien tai CLT-elementtien valmistamiseen.

Polttamiseen soveltuvat puutavaratuotteet

Puutuotteet, kuten laminaattilattiat, laho puu, maalatut ikkunat ja ovet sekä MDF-levyt, eivät sovellu uusien tuotteiden valmistukseen. Ne on yleensä poltettava lämmönlähteenä.

Puutuotteet kaatopaikalle

Kaikki puutuotteet, jotka on seulottu vaarallisista aineista eivätkä saa olla poltettuja, hävitetään kaatopaikalle. Painekyllästettyä puuta saa polttaa vain hyväksytyissä polttolaitoksissa kemiallisen sisällön vuoksi.

Kesto: Noin 15 min

QUIZ: Missä on vaarallisia aineita?

Nyt olet saanut paljon tietoa vaarallisista aineista puutuotteissa, mutta kuinka paljon muistatkaan? Katso, kuinka monta oikein saat, ja jos jäät epävarmaksi, voit onneksi vain vierittää hieman ylöspäin ja löytää vastauksen täältä sivulta.